Zo bepaal je je ideale klant!
Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is nou eigenlijk mijn ideale klant?

Was er maar een magische spiegel die al je ondernemersvragen kon beantwoorden. Want een doelgroep scherpstellen is vaak niet zo eenvoudig als het lijkt.
Wanneer ik ondernemers vraag of ze een doelgroep hebben, krijg ik vaak het antwoord ‘ja’. Als ik vervolgens onderstaande vragen over deze doelgroep stel, is het plots muisstil.

💬 Tot welke leeftijdsgroep behoort jouw ideale klant?
💬 Wat zijn de hobby’s van jouw ideale klant?
💬 Welke waarden vindt hij of zij belangrijk?
💬 Waar wil deze persoon graag meer over leren?

Al snel blijkt dat die doelgroep toch niet zo scherp was. Maar is dat eigenlijk een probleem? Helaas wel! Want if your content marketing is for everybody, it’s for nobody!

Een duidelijke doelgroep kan je meer inzicht geven in:
⚡️ de communicatiekanalen die je kan inzetten
⚡️ de content categorieën die je kan gebruiken
⚡️ de content vormen die het best zullen aanslaan
⚡️ de tone of voice waarmee je kan communiceren

En ga zo maar door!

Klaar om jouw doelgroep scherp te stellen? Volg dan volgende twee tips:
  1. Kies enkele segmenten om jouw doelgroep mee af te bakenen

Je kan hierbij kiezen tussen leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, woonplaats, hobby’s, interesses, gezinssituatie, noden, enzovoort. Je hoeft heus niet op elk segment in te zetten, maar kies minstens 3 segmenten die kenmerkend zijn voor het publiek dat jij wil bereiken.

  1. Maak jouw ideale klant concreet door middel van een persona
Een persona is een gedetailleerde beschrijving van jouw fictieve ideale klant. Meestal neemt zulke beschrijving ongeveer één A4’tje in, waarop je volgende elementen van jouw droomklant beschrijft:
  • demografische gegevens
  • motivaties
  • waarden
  • doelen
  • frustraties
Je kan er eventueel zelfs een foto of quote aan toevoegen om het document tastbaar te maken.

En dan? 
 
Ook al denk je je ideale klant nu goed te kennen. Toch raad ik je aan daar nóg iets dieper op in te gaan. Daar heb ik voor mijn klanten een leuke opdracht op bedacht. Mocht je daar meer overe willen weten. Stuur mij dan even een berichtje.

De input van al deze onderdelen verzamel je bij elkaar en dit vormt de basis van je content, op je socials én je website!

Succes!

Ook interessant voor jou

Nieuwe feed op Instagram

Nieuwe feed op Instagram

NEWSFLASH: Instagram heeft een nieuwe feed gelanceerd En niet zomaar eentje, want het volledige menu heeft een update gekregen, waardoor er nu maar liefst drie verschillende Instagram-feeds zijn. Een geruststelling: je zag dus niet driedubbel. 😉 Wat minder...

Lees meer
Bitz Media kiest voor een niche: de gezondheidsbranche

Bitz Media kiest voor een niche: de gezondheidsbranche

Iedereen helpen is niemand helpen “Als je iedereen wil bereiken, zal je uiteindelijk niemand bereiken”: een zin die ik wel duizend keer tegen mijn klanten heb gezegd. Het bepalen van je doelgroep is een erg belangrijke stap. Een potentiële klant zoekt namelijk naar...

Lees meer
Social Media en je website: een krachtige combinatie

Social Media en je website: een krachtige combinatie

Waarom jouw website en socials geen of-of-verhaal zijn  Bestaat jouw online aanwezigheid enkel uit een website? Of heb je juist helemaal geen website en focus je je volledig op jouw socials? Dan laat je heel wat kansen liggen! De kracht van succes zit namelijk in...

Lees meer