Zó ontdek je wie jouw ideale klant is

Als ondernemer wil je liefst zo veel mogelijk klanten. Een doelgroep afbakenen, waarbij je bepaalde marktsegmenten gaat uitsluiten, klinkt dan misschien niet als een goede strategie. Toch is het wel the way to go, en vandaag vertel ik je waarom. 

“Iedereen helpen is niemand helpen” – uitgangspunt voor een ideale klant bepalen

Een niche helpt jou bepalen tot wie je je richt, waardoor je jouw communicatie op deze doelgroep kan afstemmen. Het resultaat? De personen uit deze doelgroep voelen zich veel meer aangesproken en herkennen zich in jouw communicatie, wat zorgt voor meer verkopen! 

Wanneer je zelf op het internet scrollt, zal je waarschijnlijk ook langer blijven stilstaan bij communicatie-uitingen die aansluiten bij jouw persoonlijkheid of interesses, terwijl je generalistische boodschappen zonder aarzelen weg-swipet. 

 

“Niet te groot. Niet te klein. Hoe groot mag je doelgroep nou eigenlijk zijn?” 

 

Iedereen helpen is dus een no-go, maar ook de omgekeerde situatie is niet ideaal. Wanneer je een te kleine doelgroep kiest, loop je namelijk het risico dat je te weinig potentiële klanten zal kunnen benaderen. 

Ondanks dat er honderden verschillende marketingtheorieën bestaan over hoe groot je doelgroep moet zijn, is er eigenlijk maar één regel die je echt moet onthouden: de ideale doelgroepgrootte verschilt voor elke onderneming. Kiezen voor een niche is een proces van trial en error, maar eens je je niche gevonden hebt, levert het ook op. 

 

“Hoe beter je jouw ideale klant kan beschrijven, hoe beter jij snapt wat ze nodig hebben.”

 

Om je doelgroep te bepalen, kan je mensen gaan segmenteren op basis van verschillende kenmerken: 

 

Demografische kenmerken

 • leeftijd
 • geslacht
 • woonplaats
 • opleidingsniveau
 • beroep
Psychosociale kenmerken

 • interesses
 • persoonlijkheid
 • waarden & normen 
 • idealen
 •  
Ideale klant beschrijven

 

Eens je een goed beeld hebt over de eigenschappen van jouw niche, kan je nagaan: 

 • Waar je jouw doelgroep kan terugvinden. Zo weet je meteen op welke kanalen je actief zal moeten zijn. 
 • Voor welke problemen zij een oplossing zoeken. Binnen jouw communicatie kan je benadrukken hoe jouw product of dienst een oplossing kan vormen voor hun uitdagingen. 

 

Kanalen 

 • social media kanalen 
 • kranten 
 • televisiezenders
 • apps
Problemen 

 • uitdagingen
 • pijnpunten 
 • waar liggen ze wakker van? 
 • wat willen ze graag anders zien?

 

Om het allemaal wat minder abstract te maken, kan je er ook voor kiezen om een persona samen te stellen. Een persona is een gedetailleerde beschrijving van jouw ideale klant. Het is een archetype dat je zelf ontwikkelt en dat je doelgroep vertegenwoordigt. Bij elke communicatie-uiting die je opstelt, kan je jouw persona  vervolgens in je achterhoofd houden. 

 

Ook Bitz Media bakende haar ideale klant af!

 Onder het motto practice what you preach koos ook ik ervoor om mij te richten tot een niche. Hierbij koos ik voor bedrijven die werkzaam zijn in de branche (fysieke/mentale) gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Een keuze waar ik nog geen seconde spijt van heb gehad! 

 Wil jij ook graag aan de slag met een niche? Ik help je graag op weg tijdens een kennismakingsgesprek! Klik hier om deze direct in te plannen.

 

Ook interessant voor jou

Waarom koos Bitz Media voor een niche?

Waarom koos Bitz Media voor een niche?

En wat als mijn bedrijf niet binnen deze branche valt? “Als je iedereen wil helpen, help je uiteindelijk niemand”: deze zin hebben we al wel honderden keren tegen onze klanten gezegd. Het bepalen van een doelgroep is een essentieel onderdeel van je...

Lees meer
Content recyclen? Why not!

Content recyclen? Why not!

3 redenen om content te hergebruiken Als ondernemer ken je wellicht het gevoel dat je even écht niet meer weet wat je kunt posten. Maar heb je er al eens aan gedacht om oude content te recycleren? Content heeft geen houdbaarheidsdatum en kan dus gewoon opnieuw...

Lees meer