Zó kies jij de juiste social media kanalen voor jouw business!

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterst, TikTok, Snapchat, YouTube… Welk Social Media kanaal moet je inzetten?

Kiezen welke social media kanalen jij gaat inzetten is misschien wel de moeilijkste keuze die je moet maken bij het opstellen van je social media strategie. Vandaag gebruiken mensen gemiddeld 8 verschillende social media kanalen, wat de keuzestress voor jou als bedrijfsleider nog meer doet toenemen. Gelukkig komt Bitz Media to the rescue en help ik je graag op weg!  

First things first: vier belangrijke vuistregels 

Voor we gaan inzoomen op de verschillende kanalen, is het belangrijk dat je eerst de volgende vier vuistregels kent: 

1. Pas je kanaalkeuze aan aan je doelgroep 

Je bent actief op social media om jouw doelgroep te bereiken. Om deze doelgroep te kunnen bereiken, moet je dus ook actief zijn op de kanalen die jouw doelgroep gebruikt. Bepaal dus eerst goed wie jouw ideale klant is en beschrijf deze aan de hand van verschillende kenmerken zoals bijvoorbeeld leeftijd, interesses, enzovoort.

Een duwtje in de rug nodig bij het bepalen van je doelgroep? Lees dan zeker deze blog. (link naar blog over doelgroepen)

2. Kies minstens twee verschillende kanalen 

Je volledig focussen op één kanaal is geen goed idee. Stel je voor dat dit kanaal er plots mee stopt of negatief in de actualiteit komt waardoor gebruikers andere kanalen gaan opzoeken. Dan is al jouw moeite en inzet voor niets geweest.

Kies dus minstens voor twee verschillende kanalen, met elk een verschillend moederbedrijf. Zo zijn Facebook en Instagram bijvoorbeeld beiden in handen van Meta, en kan het einde van Facebook zo ook meteen het einde van Instagram betekenen. 

(Tekst gaat verder onder de foto) 

Social Media kanalen kiezen

3. Less is more 

Uiteraard kan je er ook voor kiezen om meer dan twee kanalen te gaan inzetten. Dat is zeker een goede zet, zolang de kwaliteit van je content er niet onder lijdt. Het is belangrijk om elk kanaal dat je wil inzetten consistent te gaan beheren.

4. Bepaal welke content vorm bij jouw bedrijf past 

Wil je actief zijn op TikTok? Dan zul je video’s nodig hebben. Kies je voor Instagram? Dan zijn mooie foto’s essentieel. Wanneer je een kanaal kiest, zul je dus ook de content productie voor dat kanaal moeten gaan beheren. Zorg er dus voor dat de belangrijkste content vorm van het kanaal goed bij jou en je bedrijf past. 

Even inzoomen op de social media kanalen die ik gebruik

Benieuwd hoe ik mijn kanaalkeuze maakte? Laten we even inzoomen op mijn social media kanalen: 

1. LinkedIn

LinkedIn is een uitstekend kanaal om je netwerk uit te breiden en jezelf te positioneren als expert binnen je vakgebied. Omdat het een professioneel kanaal is, wordt het voornamelijk ingezet door bedrijven die B2B werken. Het professionele karakter van LinkedIn zorgt ervoor dat ook de content iets zakelijker aanvoelt, omdat je steeds communiceert naar een professionele doelgroep. Toch zie je op LinkedIn steeds meer persoonlijke content opduiken, en worden waarden als authenticiteit en openheid steeds belangrijker.

Bij LinkedIn draait het om netwerken, daarom zie je ook dat persoonlijke profielen het veel beter doen dan zakelijke pagina’s. Dat zie ik zelf ook terug in mijn resultaten. Vandaar dat ik de focus leg op mijn persoonlijke LinkedIn. Op mijn zakelijke pagina herhaal ik content van andere kanalen om (als social media bureau) wel up-to-date te blijven op dit kanaal. 

2. Instagram

Instagram is een erg visueel platform. Het draait om mooie foto’s en krachtige beelden, maar er is duideijk een shift te merken. Video wordt steeds belangrijker. Dat is bij Instagram met name aan de reels (de TikTok van Instagram) te zien. De lay-out en het algoritme is zelfs aangepast aan deze nieuwe functie: 

  • Er is een tijdlijn voor reels waar je (door de nieuwe lay-out) gemakkelijk doorheen scrolt
  • Het maken en publiceren van reels wordt beloond. Dit wordt aan meer mensen getoond dan een normale post.

Of elk bedrijf hierin mee ‘moet’ gaan? Dat denk ik niet. Maar het is een hele interessante manier om je doelgroep te bereiken (als deze daar zit). Uiteraard probeer ik als social media expert alles uit, om jou uiteindelijk het beste te kunnen adviseren.

Een leuk weetje: vandaag volgen 80% van de Instagram gebruikers minstens één bedrijf, en gebruikt 60% van de leden het om informatie op te zoeken over producten. Een interessant kanaal voor zowel B2B als B2C bedrijven!

3. Facebook

Door sommige experten wordt Facebook dood verklaard, maar toch is het nog steeds het allergrootste social media platform. Het publiek is iets ouder, maar dat kan heel interessant zijn wanneer dit bij jouw doelgroep past. De mogelijkheid om groepen op te richten en event pages te creëren, zorgen ervoor dat Facebook nog steeds een erg krachtig kanaal blijft. Echter geldt dit niet voor iedereen. Zo ben ik erachter gekomen dat mijn doelgroep niet op Facebook zit. Althans, ze komen daar niet op binnen. Daarom heb ik ervoor gekozen mijn Facebook-pagina niet actief te gebruiken. De pagina bestaat wel, maar ik heb hier duidelijk vermeld dat ik communiceer op Instagram & LinkedIn. 

Op zoek naar een sparringpartner die je helpt bij het kiezen van de juiste social media kanalane? Neem gerust contact met me op. Klik hier om direct een mailtje te sturen of klik hier om direct een kennismakingscall met me in te plannen. 

Ook interessant voor jou

Bitz Media in Valencia!

Bitz Media in Valencia!

Zoals je misschien al hebt opgemerkt ben ik niet altijd in Nederland te vinden. Ik ben een digital nomad, zoals ze dat tegenwoordig noemen. Op 12 juni vloog ik naar Valencia om daar eerst te genieten van een heerlijk weekje vrij, om op 20 juni weer met nieuwe energie...

Lees meer
Bepaal jouw social media strategie in 9 stappen.

Bepaal jouw social media strategie in 9 stappen.

Stel je voor dat je naar een bepaalde plek wil, maar je in je navigatie instelt “doe maar ergens naartoe”. Denk je dat je dan zal aankomen op je bestemming? Wel… de kans is héél erg klein. Hoe je wel op je bestemming zal aankomen? Door meteen het juiste adres in te...

Lees meer