Bepaal jouw social media strategie in 9 stappen.
Stel je voor dat je naar een bepaalde plek wil, maar je in je navigatie instelt “doe maar ergens naartoe”. Denk je dat je dan zal aankomen op je bestemming? Wel… de kans is héél erg klein. Hoe je wel op je bestemming zal aankomen? Door meteen het juiste adres in te stellen. Makkelijk, toch?  

Dit principe kan je eenvoudig vertalen naar social media. Wanneer je geen plan of strategie hebt, weet je ook niet waar je heen gaat. Het is als een elektrische auto zonder oplaadpaal. Als een huis zonder fundament. Tijd dus om werk te maken van die strategie, en dat doen we met 9 handige stappen.

1. Merkidentiteit

Wat doet je bedrijf? Wat is je missie? Hoe ziet jouw visie eruit? Wat zijn je unique selling propositions? … Deze vragen zijn essentieel om te beantwoorden wanneer je online wil gaan communiceren. Het antwoord op deze vragen bepaalt namelijk de identiteit van je onderneming.

2. Overview huidige communicatiekanalen

Ben je al actief op social media of op andere kanalen? Dan is het handig om even een overview te maken die je later als nulmeting kan gaan gebruiken. Neem al je offline en online kanalen op in deze overview, zodat je een goed zicht krijgt op je gehele communicatieactiviteiten. Deze moeten elkaar namelijk goed aanvullen. 

Analyseer ook even de resultaten die deze kanalen opleveren. Welk publiek bereik je bijvoorbeeld op dit moment via social media? Hoe goed loopt de interactie? En genereer je bijvoorbeeld meer websitebezoekers op de dagen dat je post?

3. Doelstellingen

Om later na te kunnen gaan of je strategie goed werkt, moet je doelstellingen gaan opstellen. Deze kan je formuleren aan de hand van het SMART-principe, waarbij elke doelstelling Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden moet zijn. Bepaal ook tussentijdse doelstellingen, zodat je af en toe kan evalueren of je goed op weg bent.

4. Doelgroep

Voor je gaat communiceren, is het uiteraard belangrijk om te weten met wie je wil communiceren. Ontdek hier hoe je jouw doelgroep kan bepalen (link naar blog doelgroep).

5. Tone of voice

De tone of voice bepaalt de stem van jouw merk en de toon waarop je zal communiceren met (potentiële) klanten. Zorg ervoor dat je tone of voice goed aansluit bij je merkidentiteit en bij je doelgroep.

6. Kanaalkeuze

Tijd om te kiezen welke kanalen je gaat inzetten. Om je op weg te helpen, schreven wij een handige blog (link naar blog kanaalkeuze).

7. Content categorieën

Kies je voor een commerciële aanpak waarbij je communiceert over promo’s en deals? Of wil je je doelgroep inspireren met leuke quotes en reviews? Dat bepalen jouw content categorieën! Kies altijd voor een mix tussen verschillende categorieën, zodat je content niet eentonig wordt.

8. Branding/ visuele stijl

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, en dat geldt ook online! Het is dus heel belangrijk om aandacht te schenken aan jouw visuele stijl. Bepaal welke kleuren, lettertypes en foto’s jouw merkidentiteit weerspiegelen en creëer leuke ontwerpen.

9. Organisatie en planning

Tot slot moet je ook even bekijken hoe je jouw content praktisch gaat organiseren. Zo kan je bijvoorbeeld werken met een content kalender, schedule tools, enzovoort. Een goede planning zal je helpen om consistent te posten.

Wanneer je deze elementen stap voor stap bepaald hebt, zal je met jouw socials zeker en vast aankomen op je droombestemming!

Liever niet alles zelf uitzoeken maar in het hele proces begeleid worden? Dat kan! Plan hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

 

Ook interessant voor jou

Waarom koos Bitz Media voor een niche?

Waarom koos Bitz Media voor een niche?

En wat als mijn bedrijf niet binnen deze branche valt? “Als je iedereen wil helpen, help je uiteindelijk niemand”: deze zin hebben we al wel honderden keren tegen onze klanten gezegd. Het bepalen van een doelgroep is een essentieel onderdeel van je...

Lees meer
Content recyclen? Why not!

Content recyclen? Why not!

3 redenen om content te hergebruiken Als ondernemer ken je wellicht het gevoel dat je even écht niet meer weet wat je kunt posten. Maar heb je er al eens aan gedacht om oude content te recycleren? Content heeft geen houdbaarheidsdatum en kan dus gewoon opnieuw...

Lees meer