Het belang van uniek en persoonlijk beeldmateriaal op social media

“Een foto zegt meer dan duizend woorden”: het is misschien een cliché, maar het is wel de waarheid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat visuele content 600.000 keer sneller door ons brein wordt opgenomen dan tekst. Online content met beelden ontvangt daarnaast ook maar liefst 94% meer views, terwijl online tekstuele berichten gemiddeld voor slechts 20% gelezen worden. Anno 2022 zijn foto’s dus essentieel voor wie online wil opvallen.

Stockfoto’s versus eigen fotografie?

Of je nu een zaakvoerder, marketeer of student bent, je hebt vast weleens door een databank met stockfoto’s gescrold. Ondanks dat websites als Unsplash en Pixabay onuitputtelijke bronnen met beeldmateriaal lijken, raad ik je niet aan om deze beelden te gebruiken. Benieuwd waarom?

  • Wanneer mensen jou volgen, willen ze jou en de andere gezichten van het bedrijf herkennen in de content. Dit zorgt namelijk voor een persoonlijke en menselijke toets en weerspiegelt de bedrijfsidentiteit.
  • Websites met stockfoto’s hebben een ruim aanbod, maar toch is de flexibiliteit beperkt. Je kan kiezen uit de plaatjes op de website en that’s it. Daarnaast bevatten deze databanken ook geen foto’s van jouw producten en diensten.
  • Bij het gebruik van stockfoto’s loop je het risico dat een concurrent identiek dezelfde foto zal gebruiken. Jullie zoeken immers op dezelfde activiteiten binnen de databank.
  • Stockfoto’s bieden weinig diversiteit en weerspiegelen de maatschappij niet correct.

 

Bitz Media stockfotografie

 

Enkele tips om op een efficiënte en voordelige manier stockfoto’s te creëren

Heb je jouw openstaande tabbladen met Shutterstock en Pexels gesloten? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met eigen foto’s! Hierbij zullen velen onder jullie waarschijnlijk denken aan dure fotografen en tijdrovende processen, maar gelukkig kan het ook anders.

  • Net zoals je voor je social media content kan batchen, kan je dit ook met je fotografie. Zo kan je bijvoorbeeld één keer per jaar een fotograaf inhuren, en vervolgens een heleboel foto’s schieten. Bovendien kan je op voorhand goed plannen welke beelden je nodig hebt, om jouw shoot snel en efficiënt te laten verlopen.
  • Daarnaast hoeven heus niet al jouw foto’s gemaakt te worden door een professionele fotograaf. Afwisselen met smartphone fotografie tussen de professionele foto’s zorgt voor een persoonlijke toets.

En onder het motto “practice what you preach” organiseerde ik onlangs een fotoshoot om heel wat beeldmateriaal te verzamelen. Willemijn Beekman hielp me bij het creëren van deze leuke foto’s, en uiteraard waren ook mijn outfits en props helemaal on brand.

Benieuwd naar meer? Houd dan zeker mijn socials in de gaten!

Ook interessant voor jou

Waarom koos Bitz Media voor een niche?

Waarom koos Bitz Media voor een niche?

En wat als mijn bedrijf niet binnen deze branche valt? “Als je iedereen wil helpen, help je uiteindelijk niemand”: deze zin hebben we al wel honderden keren tegen onze klanten gezegd. Het bepalen van een doelgroep is een essentieel onderdeel van je...

Lees meer
Content recyclen? Why not!

Content recyclen? Why not!

3 redenen om content te hergebruiken Als ondernemer ken je wellicht het gevoel dat je even écht niet meer weet wat je kunt posten. Maar heb je er al eens aan gedacht om oude content te recycleren? Content heeft geen houdbaarheidsdatum en kan dus gewoon opnieuw...

Lees meer